top of page

DET HELE STARTET I 1955

Vår historie

Oskar Leonard Hansen startet sin yrkeskarriere som lærling i møbelsnekkerfaget. Etter noen år begynte han på glassverkstedet til Grenagers Fargehandel i Svenskegata,hvor han også tok sitt mesterbrev som glassmester.

Han var en kreativ og dyktig håndverker: Under krigen produserte han sammen med sin kone Anna mye forskjellige ting for salg. Et eksempel er serveringsbrett av rammelister med forskjellige motiver av tapetrester i bunnen, og en glassplate over. Han ville alltid noe mer enn å bare jobbe for andre, og lot derfor ingenting av slike artikler være uprøvd.

I 1948 startet han rammeverksted hjemme i kjelleren i Hannibal Sehestedsgate på Os. Hit kom det kunder som fikk bli med ned i kjelleren for å velge rammer til bildene sine.

Året 1955 syntes han tiden var inne for å starte for seg selv. Han fikk leie lokaler i Brusfabrikken, som lå der hvor parkeringen til Søylegården ligger i dag. Hans nest eldste sønn Ronald, som på denne tiden nesten var ferdig med læretiden som typograf, brøt lærekontrakten og begynte arbeidet med å klargjøre lokalene. Dette var allerede 14 dager før Oskar var ferdig med oppsigelsestiden hos Grenagers Fargehandel.


Alt skulle være klart til åpningen den 10 oktober 1955.

Noen år senere skulle dette bygget rives. og det ble flytting til Urtegata. Dette varte ikke lenger enn til det ble ledige lokaler etter Blikkenslager Günther i Repslagergata 6. Lokalene i Repslagergata var også kun til leie, men med god plass, og alle var fornøyde.

På denne tiden var det mange mennesker involvert på hel- eller deltid. Foruten Oskar og Anna var det sønnene Ronald, Arild og Kjell, datteren Lill-Ann, svigerdatter Ingrid, og til slutt barnebarna Jørn og Gry. Hans-Otter Günther var den første utenom familien som ble fast ansatt på heltid.

De aller fleste av Oskar og Annas barnebarn har senere hatt lengre eller kortere tid i bedriften. Også andre var ekstrahjelp ved behov, som Karl Gustavsen, Annas bror, og Leif Hansen, Oskars bror. Gunnar Breland var fimaets regnskapsfører på deltid.

Spiserommet i Replagergata var en institusjon for mange haldensere. På folkemunne ble det kalt Kafé Anna. Her var det ofte høylytte diskusjoner mellom mange av de som “bare” stakk innom, men alltid i en god tone, for alle hadde stor respekt for Anna.

I 1983 ble det mulighet til å kjøpe Blåkors-lokalet i Oscars gate 14. Lokalet måtte gjennom en større rehabilitering og utvidelse, men alle var veldig stolte og fornøyde når de kunne flytte inn i nye lokaler. Ikke minst var de ikke lenger leieboere, men herrer i eget hus.

oskar.jpg
Vår historie: About
Vår historie: Testimonial
Vår historie: Pro Gallery
bottom of page